Love and Peace :D

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako si vybrať životného partnera alebo partnerku, aké kritéria uplatňovať...

Kritéria, rady...

Pre obidvoch partnerov, ktorí hodlajú nastúpiť spoločnú životnú cestu ako manželia, je veľmi dôležité telesné a duševné zdravie.
Choroba, telesný nedostatok alebo psychická porucha, o ktorej druhý partner nevie, alebo o ktorej vie, ale vo svojej zaľúbenosti na to nedbá, môže byť- neskoršie prameňom utrpenia a príčinu rozličných ťažkostí.
Telesne postihnutý partner trpí aj psychickými poruchami, napríklad vzťahovačnosťou alebo komplexom menejcennosti.

Osoba so zdravou nervovou sústavou na normálne podnety spoločenského prostredia reaguje normálne a primerane. Neurotická alebo telesne postihnutá osoba môže reagovať na normálne podnety neprimerane, podráždene, prudko, jej reakcie môžu byt urýchlené, neuvážené, neobjektívne.

V partnerských vzťahoch rozhoduje aj inteligencia, vzdelanie, profesia, záľuby partnerov, ich zameranie a ambícia.

Všetky dievčatá a ženy by mali úzkostlivo dbať o to, aby nespojili život s alkoholikom. Státisíce príkladov dokazujú, že spolužitie s alkoholikom znamená pre manželku a deti reťaz utrpení, stále napätie, hrôzu, úzkosť a totálny manželský a rodinný rozvrat.

 Predmanželské známosti, výber životného partnera:

Po ukončení vývinového obdobia puberty obidve pohlavia začínajú prejavovať zvýšený záujem o seba navzájom.
V tomto veku chlapci i dievčatá majú veľké túžby, ideály, rojčia, smelo kritizujú dospelých, sú zvedaví a nedočkaví.

Mnohí však zápasia aj so sebou, chcú prekonať neistotu a komplex menejcennosti, ktorý na nich v tomto období dolieha. Vzájomne sa informujú o svojich skúsenostiach a vzťahoch k druhému pohlaviu, často príhody a udalosti vo svoj prospech zveličujú a okrašľujú.
Vo vzťahu k druhému pohlaviu sa začínajú vzájomne posmeľovať, pomáhať si a chváliť sa dosiahnutými úspechmi.

Po fáze obľuby zmiešaných "párt" prichádza tendencia samostatne nadväzovať aj individuálne známosti. Prirodzeným vyústením tohto vzťahu je sexuálny styk, veľa ráz však predčasný, nepodložený bližším vzájomným porozumením a uvedomením si dosahu.
Stáva sa, že otec dieťaťa nie je ešte sám hospodársky zaistený, nie je schopný plniť vyživovaciu povinnosť, čo potom treba s ťažkosťami a prostredníctvom súdu vymáhať od jeho rodičov.
Keď prirodzený otec svoje otcovstvo zapiera, musí sa jeho otcovstvo dokázať súdnou cestou.
Mladiství chlapci často prekonávajú komplex menejcennosti tým, že sa so svojím úspechom u dievčat medzi kamarátmi a vrstovníkmi radi pochvália, vystatujú sa a neuvedomujú si svoje prehrešenie voči dievčaťu.

Nebýva zriedkavosťou, že kým nedôjde medzi dievčaťom a chlapcom k pohlavnému styku, majú jeden o druhého obojstranný záujem, zriedka sa poškriepia, prejavujú voči sebe vzájomnú úctu, usilujú sa vychádzať si v ústrety a robiť si drobné radosti.
Len čo sa začnú pohlavne stýkať, často sa tento stav zmení. V mnohých prípadoch si začnú všeličo vzájomne vyčítať a upodozrievať sa. (Aká ošúchaná téma z meštiackych románov!)
Neraz sa stretávame aj s prejavmi istého vlastníckeho vzťahu k partnerovi, s presadzovaním si akýchsi práv ako samozrejmej protihodnoty za "odovzdanie sa" - v tomto prípade preceňované alebo nedoceňujúce rovnoprávnosť obidvoch partnerov, dobrovoľne vstupujúcich do intímneho vzťahu.
Niektoré dievča sa pohlavným stykom k chlapcovi emocionálne pripúta a ešte viac zaľúbi. Očakáva za to väčšiu pozornosť, ohľaduplnosť, úctu a vernosť.

V niektorých prostrediach sa ešte udržala nezdravá móda prejavov "mužského hrdinstva" (dnes už neraz aj "ženského") stratiť záujem o partnerku (partnera) po prvom intímnom styku a byť neoblomným k jeho utrpeniu. Tento jav má sociálno-psychologické korene, súvisiace s postojmi prevládajúcimi v tomto prostredí.

Aj výskumy potvrdzujú, že iba málo chlapcov, ktorí naliehajú na pohlavný styk s dievčaťom, vidí v ňom budúcu životnú partnerku.
A tak o závažnej otázke založenia rodiny neraz rozhodne biologický fakt - ťarchavosť.
Nebezpečenstvo oťarchavenia je neraz vyššie i vzhľadom na neznalosť antikoncepcie, náhodnosť styku (obmedzená možnosť intimity, vplyv alkoholu).

Prečo sa sexuálna aktivita mládeže prejavuje dnes pomerne zavčasu? Tento jav súvisí s celkovou akceleráciou psychofyzického dozrievania. Pohlavné dospievanie mládeže sa oproti minulosti urýchlilo o jeden až tri roky. Odôvodňuje sa to jednak včasnejšou informovanosťou a presilou podnetov z masovokomunikačných prostriedkov, a jednak vývojovou akceleráciou a celkove rýchlejším zavŕšením vývoja vďaka lepšej životospráve, hygienickým pomerom a kultúre.

Rady:

1. Nijaký pár zaľúbencov by sa nemal pohlavne stýkať pred dosiahnutím zákonnej plnoletosti, t. j. pred osemnástym rokom.

2. Ani jeden pár mladých ľudí by sa nemal sexuálne stýkať, kým nie sú obidvaja pevne presvedčení o vzájomnej úprimnej a hlbokej láske, oddanosti a odhodlanosti nastúpiť spoločnú životnú cestu ako manželia, v prípade ťarchavosti aj urýchlene.

Privčasná sexuálna aktivita môže mať pre dievča i pre chlapca nedozerné následky: sklamanie, citový otras s následným negatívnym vzťahom, k druhému pohlaviu a k budúcemu manželskému životu. Sklamaní začnú striedať partnerov, iní znenávidia všetkých príslušníkov druhého pohlavia, túžia pomstiť sa, prestanú študovať, prepadajú na skúškach. Niektorí v takom duševnom rozpoložení robia osudové rozhodnutia, rúca sa ich viera vo vysnené ideály krásneho vzťahu muža a ženy, strácajú chuť do života, životný optimizmus, ba vyskytujú sa i samovraždy.

Zrovnoprávnenie žien s mužmi vo všetkých oblastiach, spoločná práca žien s mužmi na tom istom pracovisku, to všetko umožňuje lepšie sa vzájomne poznávať, dôkladnejšie hodnotiť z rozličných hradísk osobnosť druhého.

Pokiaľ sú obidvaja partneri slobodní alebo bez záväzkov, známosti uzavreté na pracoviskách dávajú dobré predpoklady, že partneri budú žiť v súladnom manželstve, lebo práve na pracovisku mali možnosť dobre poznať, aký majú vzťah k práci, ale aj iné povahové vlastnosti.

V niektorých prípadoch sa na pracovisku zbližujú aj takí partneri, ktorí majú záväzky voči vlastnej rodine ako otcovia alebo matky. Je to zo spoločenského hľadiska neželateľné, lebo to ohrozuje zdravý vývin a správnu výchovu detí z pôvodných manželstiev, a treba proti tomu bojovať. Okrem pracoviska majú muži aj ženy mnoho príležitostí nadväzovať známosti aj inak : na všetkých miestach, kde ľudia prirodzeným spôsobom trávia voľný čas a kde sa vzájomne zoznamujú.

V niektorých spoločenských prostrediach sa ešte i dnes pomerne veľký význam prikladá zasnúbeniu. Proti tejto forme niet zásadných výhrad, pokiaľ sa chápe ako konvencia, ako vzťah bez právneho podkladu. Vzťahy medzi mužom a ženou sú veľmi zložité, a preto vzťah každej dvojice má individuálny charakter, ktorý sa podstatne líši od vzťahu inej dvojice.

 

zdroj: google, psychologia.sk


Psychológia?naša duša, naše vedomie... | stály odkaz

Komentáre

  1. milujem ta
    zuzanka
    publikované: 23.01.2008 11:22:12 | autor: felll (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :)
    zlaté fell
    publikované: 23.01.2008 11:36:56 | autor: kvietok (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. milujem aj teba
    kvietok moc moc
    publikované: 23.01.2008 12:27:02 | autor: fell (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. fell
    :)
    publikované: 23.01.2008 12:28:51 | autor: kvietok (e-mail, web, autorizovaný)
  5. humor, ciele, hodnoty, sex, prachy...
    .
    a potom to bude klapat
    publikované: 23.01.2008 20:38:16 | autor: maxipes (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014