Love and Peace :D

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Môže učiteľ bez pedagogického vzdelania, poskytnúť kvalitné vyučovanie?

Do ľavice sadajú učitelia bez pedagogického vzdelania....
Ministerstvo školstva SR (MŠ) pripravilo návrh novej vyhlášky, v ktorej upravuje dopĺňanie vzdelania tých, ktorí pôsobia alebo chcú pôsobiť ako učitelia, ale chýba im potrebné pedagogické vzdelanie. 

V súčasnosti upravuje túto problematiku vyhláška z čias Slovenskej socialistickej republiky z roku 1985, ktorá je nevykonateľná.
Tzv. pedagogickú spôsobilosť, teda vedomosti v oblasti pedagogiky, psychológie a didaktiky odborných predmetov, musia mať učitelia na základných a stredných školách, v školských zariadeniach a tí, ktorí pracujú ako majstri odbornej výchovy, vychovávatelia školských zariadení alebo asistenti učiteľa.

Vyhláška definuje, že doplňujúce pedagogické štúdium poskytujú vysoké školy. Toto štúdium trvá štyri semestre v rozsahu najmenej 200 hodín. Vyhláška má byť účinná od 15. novembra tohto roka.


Kultúra, spoločnsoť... | stály odkaz

Komentáre

  1. Nuž,
    mne príde zvláštne, že niekto začal študovať strednú pedagogiskú školu, aby potom mohol robiť vychovávateľa v školských zariadeniach, alebo školkach a teraz sa počas štúdia dozvie, že po skončení školy to robiť nebude môcť. Neviem, prečo by musel každý, kto istým spôsbom pracuje s deťmi mať vyššie vzdelanie.
    publikované: 02.11.2007 13:04:28 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ja si myslím..
    že na to, aby sme deti učili, treba tolerácia, ovládať, základne pedagogické znalosti, a psychológiu detí...
    a potom všetko iba závisí od praxe...
    publikované: 02.11.2007 13:23:38 | autor: kráska (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Pedagogické minimum je potrebné
    Ani akákoľvek vysoká škola bez pedagogickej prípravy, nie je plnohodnotná pre vyučovanie žiakov alebo prácu s deťmi. Je to úplne v poriadku. Netreba to spochybňovať. Je to niečo čo musí každý obsiahnuť.
    publikované: 02.11.2007 16:15:38 | autor: Milena (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014