Love and Peace :D

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo je dobré na bolesť hlavy...

Moja bolí veľmi..:((( ... Nebráňte sa sexu.... :DDD

 Bolesti hlavy nie sú žiaden „smrteľný problém, ale pracovný aj osobný život môžu človeku poriadne znepríjemniť.
Typ bolesti hlavy, v tomto prípade takzvaná sekundárna, má známe príčiny (stavy po úrazoch hlavy, problémy s krčnou chrbticou, zrakom, chrupom, s prínosovými dutinami či kolísavý krvný tlak).
Najčastejšie sa vyskytujú tenzné (tlakové, napäťové) bolesti hlavy, prejavujúce sa podobne ako pravá migréna.
Ide o neurčité bolesti, ktoré sa objavujú v akejkoľvek časti hlavy.
Niektorí jednotlivci pociťujú bolestivé napätie, môže dôjsť aj k bolestiam a skracovaniu svalov šije a krku, niekedy sú prítomné skrátené svaly pozdĺž celej chrbtice.


                                                                              

Bolesť hlavy môže byť tupá, tepavá, pálivá, zvyčajne po oboch stranách hlavy.
Veľmi často mení svoje umiestnenie, charakter aj dĺžku trvania.
Pokiaľ sú bolesti mierne, bývajú pociťované ako tlak v hlave, prudšie bolesti môžu vyvolávať nevoľnosť.
Príčina bolestí môže súvisieť s kolísavými zmenami prekrvenia mozgu.

Čo pomáha

Mnohí ľudia v snahe vyhnúť sa návšteve lekára a konzumácii tabliet spoliehajú na rôzne prírodné a iné spôsoby liečby a prevencie – čínske masti, éterické oleje, mentolové a eukalyptové balzamy, bylinné výťažky z ginka alebo upokojujúce čajové zmesi.

Existuje však dvanásť iných základných praktických receptov pre ľudí, ktorých bolieva hlava:

  • Zaľadujte si hlavu: je to určite jeden z najrýchlejších spôsobov, ako sa zbaviť bolestí hlavy. Pri prvých príznakoch je dobré priložiť si na čelo vrecko s ľadom zabalené v látkovom obale (napríklad v uteráku). Ak nie je nič poruke, poslúži aj vrecúško zmrazeného mlieka alebo zeleniny.
  • Ohrejte sa: je to pomoc najmä pre tých, ktorí bolesťami hlavy trpia dlhodobo. Teplo totiž uvoľňuje svalstvo a zvyšuje prekrvenie. Je dobré vyskúšať elektricky vyhrievané vankúšiky, sprchovanie horúcou vodou alebo horúci vaňový kúpeľ s kamilkovým olejom.
  • Zabaľte si svoju bolesť: podľa „receptov starej mamy“ je dobré uviazať si tesne okolo hlavy šatku. Tá dokáže znížiť prietok krvi v záhlaví a stlmí bolesť. Rovnaký efekt môže mať takáto čelenka tesne stiahnutá okolo čela.
  • Pokúste sa o masáž: treba si masírovať hlavu špičkami prstov podobne ako pri umývaní vlasov. Pokiaľ máte vlasy krátke, môže sa pomaly v malých kruhoch masírovať oblasť spánkov a čelo kefou z prírodných štetín.
  • Použite akupunktúru a akupresúru: kým akupunktúru si možno už preventívne objednať u odborníkov, akupresúru môžete vykonávať svojpomocou. Je treba pevne stisnúť kožu na ruke medzi palcom a ukazovákom alebo masírovať vonkajšie strany lýtok tesne nad členkami alebo v oblasti Achillovej šľachy.
  • Dýchajte zhlboka: práve hlboké dýchanie môže zmierniť určité napätie, pokiaľ je postihnutý nervózny a cíti nepríjemný tlak po celom tele. Je vhodné naučiť sa bráničnému dýchaniu (bránica je veľký dýchací sval oddeľujúci hrudnú a brušnú dutinu), pri ktorom sa brušné partie musia hýbať viac ako hrudné.
  • Nájdite si pokojné a tiché miesto: pohyb, svetlo a hluk zvyčajne zhoršia aj malú bolesť hlavy, a preto je lepšie keď si jednotlivec s boľavou hlavou nájde tmavú a tichú miestnosť, ľahne si (uľaví tak chrbtovému svalstvu od napätia) a odpočíva.
  • Nezabudnite aj na pohyb: pokiaľ nie sú bolesti kritické, môžete ľahko pracovať a snažiť sa o fyzické aktivity. Prechádzka na čerstvom vzduchu pomôže relaxovať a stlmí bolesť.
  • Nebráňte sa sexu: láska a sex neraz spôsobí, že človek na bolesť hlavy „zabudne“.
  • Pospite si: veľmi veľa ľudí sa dokáže zbaviť bolestí hlavy spánkom. Pre uvoľnenie šijových svalov je najlepšia poloha na chrbte.
  • Kráčajte vzpriamene: správne držanie tela zohráva neraz kľúčovú úlohu pri tenzných bolestiach hlavy. Treba sa vyhýbať úklonom do strán a všetkým pohybom, pri ktorých sa príliš napínajú šijové svaly. 
  • Robte rôzne úškľabky: môžete skúsiť pri prvých príznakoch bolestí hlavy špeciálne cvičenie – zodvihnite najprv obe obočia a potom každé osobitne. Prižmúrte najskôr obe oči a potom každé zvlášť. Hrôzostrašne sa zamračte. Zoširoka zívnite. Pohnite dolnou čeľusťou zo strany na stranu. Pokrčte nos a pokračuje improvizačne v ďalších „ksichtoch“ bez návodu.
Tak a pomaly zvládam bolesť hlavy :))))

Zdroj: google.sk


Beuty and Health | stály odkaz

Komentáre

  1. bolest hlavy
    No poviem ti, ze raz som skusil bod 1. teda Zaľadujte si hlavu a dopadol som so zapalenymi celnymi dutinami = este vacsia bolest hlavy. Takze osobna skusenost vravi: "nedoporucujem".

    Inak ten posledny bod by asi cloveka v spolocnosti bud priviedol pod nieciu pest, kopacku, golfovu palicu, alebo s kazajkou do blazinca. Tazko asi niekomu vysvetlim, ze sa na neho vyskieram, lebo ma boli hlava. :)
    publikované: 12.03.2008 15:28:16 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hihi..
    tak ten najlepsi bod asi bude. Nebráňte sa sexu: láska a sex neraz spôsobí, že človek na bolesť hlavy „zabudne“. toto urcite nikomu neprihorsi...
    publikované: 12.03.2008 15:35:44 | autor: kvietok (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014